Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2012 08:25 - Българската преса се самоубива- вестници фалират и морално
Автор: maania Категория: Новини   
Прочетен: 1074 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 06.10.2012 08:29


image
image “Труд” и “24 часа” – конвулсии на предизвестена гибел
Финансовият и морален фалит на някогашните величия 5 октомври 2012, 18:55
София, България imageimageimageimage image
www.facebook.com/syvetnik


Обратното броене за "Труд" и "24 часа" вече започна. Лидерите на пазара от края на миналия век са потопени в тотална криза, която е хвърлила в дива паника намаляващия им с галопиращи темпове властови и кадрови ресурс. Неофициални източници от сградата на Полиграфическия комбинат разкриха , че загубите на двете издания са между 900 хил. и 1.2 млн. лв. на месец. Потърсени за коментар, двамата собственици Огнян Донев и Любомир Павлов, както и управителят на всички компании в "Медийна група България Холдинг" Венелина Гочева предпочетоха да замълчат. Между 19.33 и 19.35 часа на 4 октомври Донев и Гочева отказаха да вдигнат мобилните си телефони, а Павлов прекрати връзката с все по-необходимия му червен бутон. Малко преди 22 часа същата вечер БЛИЦ направи нов опит да се свърже с някого от тримата, но резултатът беше негативен. Същото се случи и днес.

На 27 септември БЛИЦ съобщи, че финансовият крах на "Труд" и "24 часа" налага спешно затваряне на регионалните притурки на изданията. Часове по-късно колегите от Пловдив, Варна и Бургас написаха последните си материали, след което голяма част от тях останаха на улицата. Още на 28 септември трус преживяха и софийските редакции. Над 40 журналисти бяха привикани в следобедните часове от ръководството, което ги инструктира как да прекратят договорите си при възможно най-изгодни за групировката условия.

Червената лампа на "Цариградско шосе" 47 отдавна мига в алармен режим. От смяната на собствеността през декември 2010 година до днес в "Труд" и "24 часа" се завъртяха общо петима главни редактори. Рокадите бяха придружени с масово напускане на кадърните журналисти, част от които се изнесоха с целите си отдели. Тиражите на вестниците паднаха главоломно, а сайтовете им склониха глави пред популярността на онлайн медии от ранга на БЛИЦ.

Финансовите, управленски и кадрови катаклизми в изданията на "Медийна група България Холдинг" вървят ръка за ръка с девалвацията на предлаганото от тях съдържание. Крещящият дефицит на авторски материали и изпреварваща информация не може да бъде компенсиран дори с препечатване на чужди публикации, чийто дял в съдържанието на "Труд" и "24 часа" нараства лавинообразно. Стига се дотам все по-ниско платени клакьори на групировката да търсят най-високата трибуна за изява във... форума на агенция БЛИЦ.

От изданията, носили някога ценностите на модерната българска журналистика, е останал само избледняващ спомен. Именно заради него от дълго време БЛИЦ подхожда със снизхождение, затваряйки очи пред редицата вероломни посегателства върху своето авторско съдържание. Коректност бе запазена дори когато закъсалите издатели опитаха да заграбят мечтаното от тях ноу-хау на БЛИЦ.

Отсега нататък обаче фалитът на "Труд" и "24 часа" е не само финансов, но и морален. Предсмъртният спазъм на препитаващите се с чужд труд се изрази вчера с жалък опит за безплатна реклама на гърба на БЛИЦ, търсейки отговорност за това, че... както обикновено, загубиха битката за изпреварваща информация. Някой някъде си бил решил, че щом радикалният салафитски лидер Омар Бакри е дал интервю на Центъра за близкоизточни изследвания, издрънканите от него глупости (справка -
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: МАХДИ ГАЗАЛИ НЕ Е АТЕНТАТОРЪТ ОТ САРАФОВО), трябва задължително да се появят първо в "Труд" или "24 часа"...

(не)Уважаеми колеги, които треперите дори от телефонните позвънявания на БЛИЦ, ние сме на светлинни години пред вас, защото поднасяме ексклузивните новини в реално време, не ни пука от книжни авторитети, съобразяваме се единствено и само с ПЪРВОизточника на информацията и не ни интересува какви са уговорките ви с центрове, централи и всякакви други ведомствени учреждения. Така ще бъде и занапред!

Съсипахте собствените си запазени марки и оттук нататък изветрелият им авторитет е безсилен да прикрива паразитните, мудни и крадливи закостенелости, с които имате наглостта да парадирате.

www.facebook.com/syvetnik





Гласувай:
1



1. bojil - Поръчкови статии и журналисти, ...
05.11.2012 17:06
Поръчкови статии и журналисти,скъпа хартия,наличие на телевизори,компютри,
световна криза... какво им остава на хората освен да спрат да купуват вестници? Особено младите почти не ги купуват вече,и съдбата на повечето от тях е предизвестена...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 186249
Постинги: 70
Коментари: 112
Гласове: 120
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол